Jak powinna wyglądać dieta na masę mięśniową?

0
61

Nie jedna osoba pragnie zbudować piękną sylwetkę i silne mięśnie. Nic dziwnego, to nie tylko świetny wygląd, ale również zadbanie o swoje zdrowie. Pod warunkiem, że robisz to w odpowiedni sposób. Dieta na masę mięśniową jest owiana wieloma mitami, w internecie można przeczytać wiele złotych rad typu: od dzisiaj jedz tylko białko, a Twoje mięśnie urosną same, od teraz tylko kurczak z ryżem i warzywami lub – co gorsza – bez ryżu – bo węglowodany nie służą budowaniu masy mięśniowej.

Jak powinna wyglądać dieta na masę mięśniową?

Zacznijmy od tego, że odpowiednia dieta nie zbuduje za Ciebie mięśni, jednak wpływa ona na proces ich budowania. Podstawą jest zwiększenie ilości zjadanych kalorii o około 20%. Może wydawać się dużo, jednak w połączeniu z regularnymi treningami nadwyżka kaloryczna przełoży się właśnie na budowanie mięśni, a nie tkanki tłuszczowej.

Co jeść na takiej diecie? Nadwyżki kalorycznej nie powinny stanowić słabe jakościowo produkty, typu fast foody, czy słodycze, a raczej pełnowartościowe posiłki. Każda dieta, powinna być zgodna z zasadami zdrowego i racjonalnego odżywiania, bez popadania w skrajności.

Jadłospis na takiej diecie powinien zawierać w sobie takie produkty jak chude ryby i mięso, nabiał, warzywa, owoce i produkty pełnoziarniste, na przykład pieczywo, makarony razowe, ryż brązowy i różnorodne kasze. W każdym micie jest jednak ziarnko prawdy. Dieta na masę mięśniową obejmuje zwiększenie przyjmowanej ilości białka, jednak w zbilansowanym stosunku do węglowodanów i tłuszczy.

Ile białka jeść na diecie na masę mięśniową?

W zwykłej, zbilansowanej diecie powinniśmy spożywać około 1 grama białka na kilogram masy ciała, w przypadku diety na masę ta ilość zwiększa się do 1,5-1,7 grama na kilogram masy ciała, w zależności od intensywności wykonywanych treningów. Matematyka jest tu dość prosta, osoba ważąca 80 kg chcąca zbudować masę mięśniową powinna spożywać od 120 do 136 g białka. Pozostałe składniki odżywcze obliczamy w postaci około 50-60% kalorii przyjmujemy w postaci węglowodanów, a pozostałe z nich to tłuszcze. Odpowiednia podaż węglowodanów jest równie ważna, co zwiększona ilość białka.

Komponowanie diety na masę i przygotowywanie posiłków potrafi być bardzo czasochłonne, dlatego dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług cateringu, który oferuje zbilansowaną dietę, z dopasowanymi ilościami makroskładników, w wybranej przez Ciebie kaloryczności. To doskonały sposób aby zaoszczędzić czas i energię, którą później możesz wykorzystać dając z siebie wszystko podczas treningu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here